Sunt 10 de ani de când profesez ca farmacist. Una dintre problemele cele mai des întâlnite este problema greutății. Ii voi spune problemă, deoarece nu consider ca avem de a a face cu oameni bolnavi. Controlul greutății a devenit mai mult un business și mai puțin o reeducare a modului în care mâncam, a modului în care ne gestionăm anxietațile și a modului în care facem prevenție în domeniul sănătății.
Nu am înțeles aceasta problema, pentru că eu am fost întotdeauna un om slab indiferent de ce mâncam. Acest lucru mi-a stârnit curiozitatea: de ce unii oameni se îngrașă mult mai usor decat alții? deși mănâncă la fel.
Răspunsul a venit imediat: nu vorbim de condiții similare.
1. Metabolismul ține de bacteriile din intestin. Un om cu un microbiom plin de bacterii care digeră carbohidrații foarte bine, oricât ar încerca sa slăbească nu poate.
2. Ține foarte mult de stilul de viață si de tipul de mâncare.
3. Ține de genetica si de activarea genelor.
4. Ține de tiroida. Întotdeauna un hipertiroidian are un metabolism bazal crescut, pe când un hipotiroidian il are scăzut.
5. Ține de psihicul fiecărui om.
Câteva sfaturi utile :
1. Nu privi cura de slăbire ca și o cura de slăbire, privește-o mai degrabă ca pe o cura de însănătoșire.Eu dacă aleg sa mănânc corect este pentru că este sănătos și îmi face bine sănătății in primul rând. Un exemplu: aleg să beau suc de ananas și să mănânc ananas cu busuioc pentru că acest fruct contine bromelaină , enzimă care mă ajută să diger alimentele și curătă vasele de sânge.
Papaya face același lucru.
2. Consider faptul de a număra caloriile este un chin inutil. Ce putem însă face este să ne asiguram că digeram corect alimentele. Acest lucru se realizează cu ajutorul enzimelor si probioticelor. In funcție de microbiom putem administra omnibiotic 6 sau hetox pentru reglarea metabolică. În ceea ce privește enzimele putem alege Regulatpro metabolic dupa fiecare masă împreună cu complet digest. O să pun si prezentările la cele două probiotice pentru o mai buna înțelegere:
3. Activarea metabolismului se face cu Ursomax. Acest produs românesc este conceput de doctorul Sorin Godeanu de la Pontica Elidor. Extractul de leurdă, principalul compus din Ursomax contine ajoene (compuși cu sulf) și de 20 de ori mai multă adenozină decât extractul de usturoi. Ursomax are numeroase mecanisme de acțiune extraordinare. Vom enumera principalele mecanisme de acțiune:
3.1 acțiune antiagregantă plachetară. Aceasta este utilă pentru protecție cardiovasculară.
3.2 acțiune cardioprotectoare prin compoziția mare de adenozină. Adenozina este principalul compus care intră in compoziția ATP-ului, molecula de energie a organismului. Se poate da in combinație cu cordyceps.
3.3 acțiune de reglare endocrină. Ursomax regleaza vârful de insulină cu rol in obezitate. Concetrația optimă este de 2 comrpimate x 3 ori pe zi.
4. Sport, sport și iarași sport… sau măcar o plimbare dupa masă. Chiar e adevarată acea zicală : “mersul pe jos face piciorul frumos”. Sportul are multe avantaje pe langă faptul ca duce la consum de energie. Unul dintre ele este intărirea psihicului. Unul dintre sfaturile pe care dau este sa alegi un sport care iți place și sa il faci cu plăcere. Nu este nevoie sa mergi la sală cum face toate lumea. Sunt atâtea sporturi pe lumea aceasta care sunt atractive : înotul, ciclismul, MTB, escalada, tenisul, skiul etc.
Escalada este un sport foarte frumos pe care poți să il faci la orice vârstă. Pentru cei care vor sa incerce este sala de cățarat de la Carpatic. Dau locația… este un loc minunat: https://carpatic.ro/en/
Dacă nu avem suficientă energie putem lua Cordyceps de la Herbagetica ( are o concentrație bună de adenozină) cu 30 ml de Regulat Pro si cu o fiolă de arginină. Această combinație ajută la susținerea efortului și la nivelul inimii.
5. Am găsit o idee drăguță in cartea Revoluția glucozei și anume aceea să manânci alimentele intr-o ordine :fibre, proteina, lipide și la final carbohidrații. Motivul din spatele acestei idei este acela de a aplatiza vârful de insulina. O idee excelentă.