Jurnal de farmacie

Analiza de microbiom : un parteneriat cu testedebine.ro

Dacă un lucru am învățat din experiența de farmacie clinică referitor la cazurile care vin la noi în farmacie este că de fiecare dată descoperi ceva nou. Cu atât mai mult când vine vorba de interpretat un microbiom. Aproape ca un puzzle de rezolvat, microbiomul reprezintă chintesența sănătății noastre. Nu am crezut acest lucru până în momentul când am avut primul caz de microbiom aparținând unui pacient cu amiloidoză.

Povestesc despre această experiență  pentru că cei care înțeleg căile de transmisie intracelulară vor înțelege ce vreau să spun. Amiloidoza este o boala caracterizată prin formarea de proteine în corp în mod excesiv. Acestea se depun în diferite organe. Principala cauză este determinată de o combinație între factori genetici HLA B27 sau HLA DQ și anumite infecții. Pentru că vorbim de epigenetică și activarea genelor, factorul tragaci este infectia virală, bacteriană sau parazitară. În microbiomul pacientului am descoperit o bacterie Faecalibacterium Praustnitzii din încrengatura Firmicutes- Ordinul Clostridiales – familia Ruminoccoccaceae scazută.

Rolul pe care îl joacă în organism este urmatorul:

  1. Această bacterie prin secreția de acid butiric este o bacterie importantă pentru efectul antiinflamator asupra organismului pe calea de transmisie intracelulară NF-KB. Dacă ridicăm aceasta bacterie scade activarea sistemului imunitar cu scăderea sintezei de proteine de către celulele B.
  2. Activează expresia proteinelor p53 și p27 principalele proteine oncosupresoare în ciclul de viață al celulei cu supresia sintezei proteice.

Rezultat: Celulele B sunt implicate în această boală și calea de transmisie intracelulară NF-kb este cea implicată. Este interesant că am reusit să scădem valorile de proteină urinară cu extract din Antrodia Cinnamomea și să reglăm microbiomul cu probioticele Omnibiotic 10 si 6, făcute de institutul Allergosan Austria. Mai mult în urma tratatmentului cu omni 6 am avut creșteri de Iga pe mucoasă, parametru care din analize reieșea că era scăzut.

Wow ! nu ai cum să ratezi așa ceva mi-am spus. De ce? Să ai o analiza care să prezică cu exactitate sursa bolilor inseamnă că poți face medicina preventivă. De atunci il recomand la toata lumea : fie că vorbim de o simpla balonare, fie că vorbim de boli autoimune sau probleme oncologice. Microbiomul este ca spalatul pe dinti. Face parte din igiena noastră. Cursurile pe care le-am facut cu doc John Ionescu imunolog mi-au confirmat ce am citit și anume că mecanismele de autoimunitate sunt o combinatie intre genetică si factori trăgaci, adică infectii.

Adesea mulți nu pun preț pe o infecție cu Candida spp, dar cați dintre noi știu că una din sursele tiroiditei autoimune poate fi și o banala infecție cu Candida. La fel pentru poliartrita reumatoida sau pentru spondilita, factorul tragaci poate fi o infecție cu Salmonella, Shigella, Klebsiella. De aici frumusețea acestei analize.  Poți să faci pe detectivul Sherlock Holmes. Ai nevoie de timp, răbdare,minuțiozitate si repetivitate. La fix, îmi plac lucrurile repetitive, automatismele. O dată ce ai reținut o informație care se repetă o pui pe un zid de cunoștințe și construiești. Informațiile se leagă și tabloul clinic devine clar.

Dintre toate tipurile de microbioame analizate pâna acum m-am oprit asupra testului Microbiom Midi de la https://testedebine.ro/ . Motivul este că acesta este un microbiom complet în sensul că acesta cuprinde tipurile de bacterii și dacă sunt în limită, cuprinde și paraziții, tipurile de Candida,  zonulina intestinală, nivelul de histamină. Biovis este laboratorul german care realizează analiza de microbiom și cu ajutorul celor de la testedebine.ro,  care facilitează accesul pacienților romani la acest test, putem beneficia de o analiza foarte bună. Ne putem face o imagine de ansamblu.

Pun aici și link-ul pentru a avea un acces mai facil:

https://testedebine.ro/teste-de-bine/sanatatea-intestinului/microbiome-midi/

Voi pune la dispoziție si un exemplu de microbiom, pentru că în viață este important să sțim la ce să ne asteptăm:

Microbiome Midi Result Example

Dacă mă obsedează un lucru referitor la intestin este acela legat de paraziți. Foarte mulți copii vin cu alergii , Ige-urile mărite și paraziții ies negativi. Foarte puțini fac o secvențiere genetică a paraziților, cum este în cazul celor de la https://testedebine.ro/ . Microbiomul midi ne pune la dispoziție o analiză de 6 paraziți importanți. De aceea îl recomand cu caldură. Știți de câte ori rămâne o infecție cu Giardia nediagnosticată? Tratăm simptome pentru că e mai simplu să nu punem întrebări. Un chestionar de 10 minute de 10 întrebări ar rezolva multe probleme.

Chestionar:

  1. Ce iți place cel mai mult sa manânci?
  2. Te constipi sau ai diaree?
  3. Te balonezi?
  4. Ai stări de oboseala?
  5. Ai respirația urât mirositoare?
  6. Ai dischinezii biliare?
  7. Ai stări de vomă dupa masă?
  8. Ai regurgitații acide după mese sau în ce moment al zilei?
  9. Ai stări de oboseală după mese?
  10. Ai stări de deprimare?

In concluzie fiecare bacterie în parte determină un raspuns imun si metabolic. Microbiologia este o știința exactă ca și matematica. Tot timpul facem corelații.  În plus trebuie să știm ce face fiecare bacterie asupra organismului și să le analizăm în context. De aceea acest domeniu mi se pare challenging.

Voi scrie câteva idei pe care le-am descoperit din analiza de microbiom pentru a vă stârni interesul:

1. Bacteriile producatoare de hidrogen sulfurat din intestin produc metaboliți toxici care pot determina degradare neuronala în timp și polimerizare de proteine la nivel neuronal cu apariția de boli neurologice precum Alzheimer si boala Parkinson. Printre ele amintin speciile: Bilophila Wardsworthia, Desulfovibrio spp, Desulfomonas spp. Se pare ca B. Wardsworthia produce prin metaboliții ei modificări asupra activității hippocampului. Articol :

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1931312821003371

                                                       

2. Bacteriile producatoare de acetat printre care Akkermansia Muciniphilla dacă sunt scăzute pot indica o predispoziție către diabet zaharat si boli cardiovasculare. Acest acid gras cu catenă scurtă are rol in reglarea apetitului, metabolismului glucozei și greutății. Articol:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fgstr.2022.1024393/full

3. Lipsa bacteriilor producatoare de butirat precum este Faecalibacterium Praustnizii pot indica o predispoziție catre boli autoimune și boli inflamatorii.

4. Bacteriile producatoare de particule LPS( lipopolizaharide) duc  la inflamație și pot indica probleme cardiovasculare. Dintre ele amintim: Citrobacter spp, E coli, Enterobacter spp, Klebsiella spp, Providencia spp, Serratia spp si Suterella app.

E coli :

E. coli bacteria. Coloured scanning electron micrograph (SEM) of Escherichia coli bacteria. E. coli are Gram-negative rod-shaped bacteria that are part of the normal flora of the human gut. Some strains produce a toxin that causes severe diarrhoea and can be fatal, especially in the very young or elderly. Magnification: x16,000 when printed at 10 centimetres wide.

5. Bacteriile producatoare de histamină: Clostridium spp, E. coli,Enterobacter,  Hafnia spp, Klebsiella spp, Serratia spp produc histamină în exces resimtită de pacienți prin alergii sau intolerantă la histamină.

Motto -ul meu :” Afla cauza lucrurilor”. E un vals continuu intre sentimentul de cercetare si omnipotență.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *